Stojí Nevýchova na vědeckých výzkumech?

Fandíme vědeckému poznání a výzkumům, které se snaží pochopit dětskou duši. Nevýchova na nich ale nestojí. Kdo chce, má k dispozici nepřeberné množství odborné literatury na libovolné téma. 

(Z té, která oslovila nás, můžeme např. zmínit práce Carla R. Rogerse, Zdeňka Matějčka, Petera Graye, Elisabeth Kübler-Rossové nebo Heinz-Petera Röhra.) 

Problém je, že „Ne všechno, co se dá měřit, je podstatné. A ne všechno, co je podstatné, se dá měřit.“

V Nevýchově proto vycházíme z každodenního života s dětmi. Tak, jak ho pozorujeme, zažíváme a cítíme. Díky tomu pak můžeme pomáhat rodičům, aby i oni lépe uviděli na svoje soužití s dětmi. A aby na chvíli zahlédli svět i z pohledu svého dítěte. Prožili si, co cítí, co vnímá, a porozuměli tomu, proč pláče nebo proč se vzteká, proč zlobí.  

Když vám doma pláče dítě, tak nechcete odbornou teorii (byť může být sebelepší), chcete to zastavit. A v konkrétní situaci, kdy si nevíte rady, vám spíš nepomůže, když víte, že je to jen vývojové období dítěte. Potřebujete rozumět svému konkrétnímu dítěti – abyste na něj uměli reagovat a tu situaci spolu zvládli. 

Znát teorie je jedna věc. Znát svoje dítě je druhá

Proto v Nevýchově neradíme, že všichni rodiče mají dělat „podle studií“ to či ono. Učíme je, jak komunikovat se svým dítětem. Tak, aby se v něm vyznali a mohli najít řešení spolu, když jim něco nefunguje. 

Věříme, že největší odborník na vaše dítě jste vy. A toho nejlepšího rádce máte vedle sebe –  toho malého caparta nebo tu malou rošťandu (anebo třeba už dospívajícího teenagera). Mnohdy je jen potřeba změnit komunikaci, abyste dokázali jeden druhému rozumět. 

Ale komunikace zdaleka nejsou jen slova. Proto taky rodičům tak často nefunguje, když se snaží na děti používat nějaké doporučené fráze nebo věty, které si načetli v knížkách. Mívají pak pocit bezmoci, že to přece dělají a říkají správně, a ono to nezabírá. Nebo začnou hlídat každé svoje slovo, aby s dětmi jednali „podle pravidel“, a namísto aby se jim ve výchově ulevilo, jsou nešťastní, že jim to nejde. 

Jestli už jste četli různé články a knížky o výchově, tak nejspíš víte, o čem mluvíme. A taky víte, že je dlouhá cesta od toho něco vědět (= znát teorii) k tomu opravdu to dělat – umět to žít se svými dětmi tak, že vám to funguje a cítíte se v tom dobře. 

S Nevýchovou objevíte svoje dítě a sebe

Nevýchova je způsob, jak objevit to, co funguje a vyhovuje právě vám a vašemu dítěti.  Vycházíme z toho, že každý rodič i každé dítě je jiné a každé rodině „sedí“ něco jiného. Existují ale jednoduché principy funkční komunikace, které jde použít v každé rodině. Právě proto, že jsou to principy, a ne hotová řešení. 

V Nevýchově vás je umíme naučit. Výsledkem je, že si pak dokážete sami najít, jak je to u vás správně a co máte svému dítěti říct v libovolné situaci, kterou spolu potřebujete vyřešit. A bude to vaše jedinečné řešení, které nelze nikde vyčíst a které bude respektovat vás, vaše dítě i vaši jedinečnou situaci.  

Náš způsob, jak tohle poznání zprostředkovat, není přes vědecký výzkum a publikování odborných článků, ale skrze hluboké osobní prožitky. Díky nim se stane ve výchově změna, kterou ne vždycky rodiče dokážou popsat slovy, ale která je na nich i na dětech vidět. 

Nenacházím vhodná slova, která by vystihla mé pocity. Díky vám se změnil náš život o 150 % k lepšímu. Měli jsme jen ty základní lekce, ale to, co se díky nim stalo u nás doma, je hotový zázrak. Takovou pohodu, která panuje teď doma, bych od srdce přála všem, kteří mají děti.

Ty děti si to zaslouží! Naše Lucinka teď září jako sluníčko a i my všichni jako bychom vystoupili z nějaké šedé ulity. Naučili jsme se komunikovat, respektovat jeden druhého, pomáhat si a stát při sobě. Strašně moc děkujeme, že jsme dostali tuto šanci. Nikdy nepřestaneme být vděčni. 

- Simona Strnadlová

Vážení přátelé, rád bych vám upřímně poděkoval za myšlenku i celý koncept Nevýchovy. Po téměř dvou letech aplikování jejích principů můžu zodpovědně prohlásit, že Nevýchova měla v pozitivním slova smyslu zcela zásadní vliv na to, jaký vztah mám dnes se svým téměř čtyřletým synem.

Když si vzpomenu, jak jsem dva roky dozadu svému dvouletému dítěti v návalech vzteku a bezradnosti dával občas pohlavek a celkově používal zděděné nefunkční principy vymáhání si rodičovské autority „na sílu“, cítím velkou radost z toho, jakých pozitivních změn se nám doma podařilo dosáhnout. Cítím potřebu vám napsat, že děláte dobrou, prospěšnou práci, a jakkoliv to bude znít nadneseně, tak reálně pomáháte měnit svět k lepšímu. Přeju vše dobré, ať se vám daří a děkuji.

- Karel

Pokud vás Nevýchova zajímá, ale máte pochybnosti, jestli je dostatečně ověřená, doporučujeme vám si to prostě ověřit se svým dítětem, stejně jako to udělali tihle rodiče, kterým už to funguje. Začněte třeba tady v našem Rodičovském seriálu zdarma, sledujte, co se změní, a pak si udělejte vlastní názor. Anebo rovnou vyzkoušejte náš kurz.

Můžete se taky podívat, co o Nevýchově říkají:

Našli jste odpověď? Děkujeme, že jste nám to dali vědět Něco se pokazilo :(