Nevýchova není volná výchova, kde může dítě všechno

Nevýchova není volná ani liberální výchova.

Problém s volnou výchovou

Ve volné výchově se svět točí kolem dětí. Můžou všechno. Nejsou v ničem omezované. Rodiče se v dobré víře snaží dát jim jinou výchovu než tu, ve které sami vyrostli. Nechtějí jim nic zakazovat. Všechno se jim snaží trpělivě vysvětlovat. Problém je, že u toho zapomínají na sebe. Na svoje potřeby a hranice. Na prvním místě je dítě, rodič se mu podřizuje.

Výsledkem je často nezvladatelné dítě a urvaný rodič, který neví, co s ním.

Tohle není Nevýchova.

Problém s klasickou výchovou

V klasické výchově se rodiče snaží naučit děti poslouchat. A myslí to dobře, chtějí z nich vychovat slušné lidi. Používají příkazy, zákazy, pochvaly a tresty, aby je usměrnili. Taky jim věci vysvětlují, učí je, co se dělá a nedělá. Na prvním místě je to, co řekne rodič, dítě se mu podřizuje. (Což není nutně vždycky špatně, jsou i momenty, kdy rodič rozhodne a je to tak v pořádku. Problém je, když to, co řekne rodič, prostě platí, a basta. Co si myslí nebo cítí dítě, je jedno.)

Výsledek může být různý.

Někdy je to poslušné dítě, které si nedovolí ceknout, když na něj rodič houkne, ale taky se moc nesvěřuje, radši se uzavírá do sebe. Nebo je to naoko poslušné dítě, které před rodiči tutlá, když něco provede, protože se jich bojí, lumpačí tajně, vymýšlí si, časem třeba i lže a rodič nechápe, kde se to v něm vzalo.

Jindy je to zase plačtivé dítě, ukňourané, protivné, věčně nespokojené, ze kterého rodič roste. A často je to taky „zlobivé“ dítě, které dělá scény, naschvály, vzteká se, vzdoruje, odmlouvá. A vedle něj vyčerpaný rodič.

V čem je Nevýchova jiná

Nevýchova přináší třetí cestu. Takovou, kdy je spokojený rodič i dítě. Takovou, kde si doma navzájem věříte, rozumíte a dokážete si vyjít vstříc. Třeba ne vždycky, ale ve většině případů. A pak nejsou potřeba příkazy, zákazy ani nekonečné vysvětlování.

V Nevýchově (na rozdíl od volné výchovy) je rodič stejně důležitý jako dítě. Pokud necháte dítě dělat i věci, které vám jsou proti srsti, a tiše trpíte, abyste nepotlačili jeho osobnost, potlačujete sebe. A neděláte dobrou službu jemu ani sobě. Vaše dítě se neučí být citlivé k potřebám druhých lidí.

Dítě potřebuje vědět, že máte svoje vnitřní hranice, přes které s veškerou láskou k němu nepůjdete.

Na druhou stranu (když se vrátíme ke klasické výchově), pokud budete rozhodovat bez dítěte a budete se ho snažit vždycky srovnat a přesvědčit o své pravdě, ani tady ho bohužel nenaučíte být citlivé k potřebám druhých a vycházet vám vstříc. Děti se od nás učí jen část toho, co říkáme, ale téměř všechno, co děláme.

Když nenasloucháte jeho potřebám, neučí se naslouchat těm vašim. Když ho neberete vážně, neučí se brát vážně vás. Když křičíte a zlobíte se, jakmile není po vašem, učí se křičet a zlobit se, jakmile není po jeho. A řešením není přitvrdit, aby „přitvrdilo“ i dítě a začali jste spolu válčit na každém kroku, ale dát věci do rovnováhy.  

Potřeby dítěte a potřeby rodiče v rovnováze

V Nevýchově vás naučíme, jak naslouchat a rozumět potřebám dítěte, aby je už nemuselo vyjadřovat pláčem, vztekem, odmlouváním nebo zlobením. A současně jak dítěti říkat, co chcete a potřebujete vy, abyste to nemuseli opakovat stokrát, křičet a rozčilovat se, a dítě vám rozumělo.  

Nevýchova není kompromis ani ustupování

Kompromis znamená, že oba trochu ustoupíme a ani jeden nedostane přesně to, co potřebuje. Nevýchova není o kompromisech ani ustupování. Je o umění domluvit se spolu tak, že oba máme, co potřebujeme. Je o tom, najít SPOLU lepší řešení, než které by dokázal vymyslet každý sám.

Naučíme vás, jak si vzájemně naslouchat, vytvářet dohody a díky tomu najít řešení, se kterým budete spokojení vy i dítě. V libovolné situaci, i v té, která je teď vaší noční můrou, ať jsou to výpravy do školky, návštěva u doktora, psaní úkolů, čištění zubů, nebo náročné procházky s dvouleťáčkem, který se vám teď každou chvíli vzteká.

Jak to funguje rodičům, kteří už s Nevýchovou začali, se můžete podívat tady.

Současně vám taky ukážeme, jak spolu zvládnout i náročné momenty, kdy třeba není dohoda možná. Aby vám ani takové situace nenarušovaly s dětmi vztah, ale naopak ho posilovaly.

Nečekejte instantní návod na dítě

Nedáme vám instantní návod typu udělejte raz dva tři a vaše dítě začne fungovat. Pokud takový někdo slibuje, ve skutečnosti vás připravuje o možnost si se svým dítětem porozumět. Porozumět tomu, kdo je a co konkrétně ono potřebuje. A umět na to zareagovat.

Nevýchova není návod na dítě. Je to celkově jiný přístup k dítěti.

Nabízí soubor principů, ověřených v praxi, na kterých funguje komunikace mezi rodičem a dítětem v každé situaci. Když je objevíte a začnete je se svým dítětem žít, pomůžou vám postupně vyléčit vedlejší účinky klasické i volné výchovy jako neposlouchání, vztekání, nekonečné plačtivé scény, odmlouvání, divokost, naschvály nebo lhaní.

Výhodou je, že s ní můžete začít v kterémkoli okamžiku. Nezáleží na tom, jestli je vaše dítě ještě malé, nebo už náctileté. Jestli máte zatím malé, nebo už velké problémy. A nevadí ani to, jestli o Nevýchově zatím přemýšlíte jen vy a váš partner/ka má jiný přístup. I tak to funguje :)

Pokud se chcete dozvědět víc o rozdílech mezi klasickou výchovou, volnou výchovou a Nevýchovou a o způsobech, jak na ně děti reagují, podívejte se do prvního dílu našeho Rodičovského seriálu zdarma.

Našli jste odpověď? Děkujeme, že jste nám to dali vědět Něco se pokazilo :(