Od kolika let má smysl začít?

Od narození. Vlastně už od těhotenství :) Někteří rodiče to tak udělali, že vstoupili do kurzu dřív, než se dítě narodilo. Aby měli náskok a rozuměli si se svým miminkem hned od začátku. To je totiž ideální, spousta problémů pak vůbec nemusí vzniknout. Ale jinak, začít se dá kdykoliv. Nevýchova funguje v každém věku.

Možná si ale říkáte, jak se můžu s dítětem domluvit, když ještě nemluví?

Komunikace, to nejsou jen slova a řeč. Lidé (i ti maličcí) spolu komunikují také tím, že pláčou nebo se smějí, tónem hlasu, výrazem v obličeji, pohybem nebo i tím, jak se chovají, co dělají.

Tahle neverbální komunikace je často dokonce důležitější než slova.

Koukněte sami:

„To se ti fakt povedlo“ pronesené upřímným tónem s úsměvem.
„To se ti fakt povedlo“ pronesené sarkastickým tónem s úšklebkem.

V čem je skrytý ten skutečný význam? Ve slovech? Nebo právě v tónu a výrazu druhého člověka?

Problém není v tom, že dítě ještě nemluví, ale v tom, že rodiče nejsou zvyklí vnímat jeho projevy jako komunikaci. Čekají, až se naučí slova, a neposlouchají jeho „řeč“, kterou s nimi komunikuje už teď.

Tím vznikají jednak zbytečná nedorozumění, která pak někdy kolem dvou tří let přerůstají do dětského vztekání, protestů a scén, se kterými si rodiče nevědí rady, a jednak nepříjemné rodičovské pocity: nevím, co to dítě chce, neumím to s ním, neposlouchá mě, jsem špatná máma, neschopný rodič, moc měkký táta a podobně.

Stačí se ale naučit vnímat, co vám vaše dítě sděluje, a začít na jeho sdělení reagovat, a pak už nebude tak těžké, abyste se spolu dorozuměli. Víc o tom, jak komunikace s malými dětmi funguje, píšeme tady.

Našli jste odpověď? Děkujeme, že jste nám to dali vědět Něco se pokazilo :(